Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Erasmus+/Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης που υλοποιείται για 24 μήνες (από 01-09-2016 έως 31-08-2018) με τίτλο: “Managing the refugee and migrant flows through the development of educational and vocational frames for children and adults”, ακρωνύμιο “Xenios Zeus” και αριθμό σύμβασης 2016-1-EL01-KA201-023512 μεταξύ της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού του Προγράμματος Εrasmus+ και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Συντονιστής του έργου είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με εταίρους: 1) το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Παιδαγωγικό Τμήμα και Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας), 2) το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Παιδαγωγική Σχολή), 3) το Πανεπιστήμιο της Aix-Marseille της Γαλλίας (ESPE), 4) την H.R.Y.O. της Ιταλίας (Μ.Κ.Ο. για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε νέους), 5) το Δήμο Παιονίας (Πολύκαστρο Κιλκίς), 6) το Δήμο Δέλτα (Διαβατά), 7) το Δίκτυο Άλφα (Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δυτικής Θεσσαλονίκης) και 8) τα Αρχεία Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Το παρόν έργο έχει ως στόχο να αλλάξει την επικρατούσα κατάσταση και τους τρόπους με τους οποίους οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille της Γαλλίας και η H.R.Y.O. της Ιταλίας, σε συνεργασία με τους Δήμους Παιονίας και Δέλτα, θα αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, σε εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό επίπεδο.
Προς αυτή την κατεύθυνση, θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του Δικτύου Άλφα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια θετική, συνεργαζόμενη και υποστηρικτική κοινότητα μεταξύ παιδιών και ενηλίκων προσφύγων/μεταναστών, με στόχο την ψυχολογική τους υποστήριξη. Στο ίδιο πλαίσιο, η δράση των Αρχείων Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους θα λειτουργήσει συμπληρωματικά, αξιοποιώντας την ανάπτυξη νέων σχετικών ψηφιακών τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας.
Ως εταίροι μαζί με τους εμπειρογνώμονες σε θέματα προσφύγων/μεταναστών, στοχεύουμε να σχεδιάσουμε, να δημιουργήσουμε και να διανείμουμε εκπαιδευτικό υλικό, μια εργαλειοθήκη με δραστηριότητες και οδηγίες, και μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα, εμπλέκοντας ενήλικες πρόσφυγες/ μετανάστες μαζί με τα παιδιά τους.
Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη της γλωσσικής παιδείας, με τη χρήση υπολογιστών, καθώς και η ευαισθητοποίηση σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για το σκοπό αυτό, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνεργάζεται με τους παραπάνω δήμους και με εμπειρογνώμονες σε θέματα προσφύγων/ μεταναστών, καθώς και για θέματα όπως η Ελληνική ως δεύτερη ξένη γλώσσα και η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, ώστε να παρέχει βασικές ικανότητες εγγραμματισμού στους πρόσφυγες/μετανάστες. Απώτερος σκοπός είναι από τη μια να αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ντόπιους, και από την άλλη, να προετοιμαστούν για την ομαλή μετάβασή τους στο εξωτερικό (εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας, ανάπτυξη δεξιοτήτων στις ΤΠΕ).
Η διδασκαλία της ελληνικής ή της αγγλικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας στοχεύει στη σταδιακή ανάπτυξη γλωσσικών/επικοινωνιακών δεξιοτήτων, καθώς επίσης και στην εξοικείωση των μαθητών με την πολυγλωσσία και την πολιτισμική διαφορετικότητα.
Οι ομάδες αυτές, θα συνεργαστούν σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν το υλικό, ενώ θα συνδιοργανώσουν μια σειρά παράλληλων δραστηριοτήτων.
Επιπλέον, θα προωθήσουμε παιδαγωγικές δραστηριότητες, με σκοπό οι πρόσφυγες/μετανάστες να κατανοήσουν το χώρο (τόπο καταγωγής– ταξίδι– χώρες προορισμού), χρησιμοποιώντας υλικό από το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.
Ο ρόλος των εταίρων από το εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία) είναι αυτός για την ανταλλαγή των ορθών πρακτικών για το συγκεκριμένο θέμα. Πιο συγκεκριμένα, η Ιταλία με την H.R.Y.O. θα δημιουργήσει ένα δίκτυο υποστήριξης στα γνωστά hotspots, για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη νεολαία, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία αποτελεί μια μεγάλη πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες/μετανάστες και η παρεχόμενη εμπειρία της σε πολυάριθμα σχετικά ζητήματα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία δέχονται συνεχώς στο έδαφός τους πρόσφυγες/μετανάστες και αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία, ώστε ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν πρακτικές, τρόπους χειρισμού δύσκολων καταστάσεων, ενσωματώνοντας τους πρόσφυγες/μετανάστες στην καθημερινότητα, στο βαθμό που είναι εφικτό σε κάθε χώρα.
Αυτό το έργο στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης με αντίστοιχες δράσεις, μέσω τριών βασικών αξόνων-προτεραιοτήτων:
1. Τη δημιουργία και ανάπτυξη μιας εργαλειοθήκης για τους πρόσφυγες/μετανάστες και για τους καθηγητές-εκπαιδευτές τους. Το περιεχόμενό του αφορά το υλικό, καθώς και την οργάνωση εργαστηρίων που θα απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, το οποίο θα δημιουργηθεί από τους καθηγητές-εκπαιδευτές και θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησής του από μελλοντικούς χρήστες.
2. Την οργάνωση και την υλοποίηση ημερίδων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία. Αυτές θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, ερευνητές και ενδιαφερόμενους φορείς που θα αναλαμβάνουν δράση σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, προκειμένου να ανταλλάξουν καλές πρακτικές.
3. Τη χρήση της εργαλειοθήκης από μελλοντικούς χρήστες και το σχεδιασμό μιας πλατφόρμας για την αξιολόγηση του συνολικού προγράμματος, βάσει των αναγκών των προσφύγων/μεταναστών σε κάθε χώρα-εταίρο του προγράμματος, προσαρμοσμένη στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες.
Απώτερος στόχος είναι η διάχυση και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιθύνοντες, καθώς και σε φορείς λήψης αποφάσεων, σκοπεύοντας στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών απέναντι στους πρόσφυγες/μετανάστες και στα παιδιά τους.