program logo 2

Στις 21 Ιουνίου 2018 στην Αθήνα, στα πλαίσια της συνάντησης SIRIUS National Round Table του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Εθνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου υλοποιήθηκε βιωματικό εργαστήρι, με θέμα: Εφαρμόζοντας τις «ΓΕΦΥΡΕΣ - Εργαστήρια για την Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη παιδιών και εφήβων προσφύγων 8-16 ετών»

Συμμετέχοντες : 23 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Language Learning for Refugees and Migrants του ΕΑΠ. 

Διάρκεια εργαστηρίου : 2,5 ώρες


Οι εταίροι του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 "Xenios Zeus" συμμετείχαν το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Σχολείο ανοιχτό στις κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις». Οι εταίροι είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα : «Οι προσφυγικές ροές στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργούν νέα κοινωνικά, πολιτισμικά, θρησκευτικά, αλλά κυρίως εκπαιδευτικά δεδομένα, τα οποία απαιτούν νέους σχεδιασμούς σε αναλυτικά προγράμματα και εκπαιδευτικά υλικά. Πόσο έτοιμοι είμαστε ως εκπαιδευτικά συστήματα σ’ αυτήν την πρόκληση;» που αναπτύχθηκε σε Στρογγυλή Τράπεζα με Προεδρεύοντα τον κ. Ακριτίδη Νικόλαο, Προϊστάμενο Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας.

 • 1_stroggili_trapeza
 • 2_stroggili_trapeza

Simple Image Gallery Extended


 

Το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών εκδηλώσεων (τετραήμερο 8 - 11 Μαρτίου 2018) στην Κωνσταντινούπολη διοργανώσε υπό την Αιγίδα της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου επιστημονική - επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: "Η θάλασσα που μας ενώνει" στις 10 Μαρτίου 2018 στο Ζωγράφειο Λύκειο.

Στην Ημερίδα έγινε παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 Xenios Zeus.

Παρατίθεται το πρόγραμμα της Ημερίδας και η Αφίσα.

Κάντε κλικ εδώ για το Πρόγραμμα.

 • Konstantinoupoli

Simple Image Gallery Extended


 

 

 

 Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Δυτικής Θεσσαολικής Δίκτυο "Άλφα" υλοποίησε τις εξής νέες δράσεις για την προώθηση της χρήσης του υλικού «Γέφυρες» :

 1. Δύο στελέχη του Δικτύου Άλφα εφάρμοσαν 5 δίωρα εργαστήρια από το υλικό "Γέφυρες" στον ξενώνα ασυνόδευτων προσφύγων της Άρσις στο Ωραιόκαστρο, την περίοδο Οκτώβριος - Νοέμβριος 2017, σε ομάδα 21 εφήβων με μέσο όρο συμμετεχόντων 10 άτομα.
 2. Το Δίκτυο Άλφα υλοποίησε στις 14 και 21 Φεβρουαρίου 2018 το «Βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα: Εκπαίδευση στο υλικό του Δικτύου Άλφα «ΓΕΦΥΡΕΣ». Η εκπαίδευση έγινε από 2 στελέχη του Δικτύου Άλφα μετά από πρόσκληση που απεύθυναν από κοινού οι σχολικές σύμβουλοι 15ης, 16ης και 22ης περιφέρειας και το «Δίκτυο Άλφα». Συμμετείχαν 11 εκπαιδευτικοί εκ των οποίων τρεις υπηρετούν σε ΔΥΕΠ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τρεις είναι συντονιστές εκπαίδευσης προσφύγων, 4 είναι εθελοντές σε κέντρα φιλοξενίας και μία Διευθύντρια σε δημοτικό που φιλοξενεί ΔΥΕΠ. Η εκπαίδευση είχε διάρκεια 9 διδακτικές ώρες και πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης «Δίκτυο Άλφα».
 3. Συμμετοχή στο 1ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό συνέδριο Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας που γίνεται στις 9-11/3/2018 στη Θεσσαλονίκη, με Αναρτημένη ανακοίνωση (πόστερ), με θέμα το υλικό "Γέφυρες". Το site του συνεδριου είναι :  http://www.prolipsi-conference2018.gr/ 
 4. Συμμετοχή στο 2ο Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο Εφαρμοσμένης Διδακτικής που γίνεται στις 27-29/4/2018 στη Δράμα, με προφορική ανακοίνωση με θέμα: "Γέφυρες: Εργαστήρια για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη παιδιών και εφήβων προσφύγων 8-16 ετών- Εφαρμογή σε ξενώνα ασυνόδευτων προσφύγων». Το site του συνεδρίου είναι : http://www.educircle.gr/synedrio/

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Στις 5-9 Φεβρουαρίου 2018 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας έγινε παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος Xenios Zeus, που υλοποιεί η Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Κ.Μακεδονίας στο πλαίσιο ενός LTT (Learning Teaching Training event) ενός εκπαιδευτικού οργανισμού το Fryshuset, όπου συμμετείχαν 9 οργανισμοί από 7 ευρωπαϊκές χώρες με θέμα: «Challenges and Opportunities in Education for refugee and asylum seeking youth in Europe: Exchange of Knowledge and Good Practices Sweden, Fryshuset, 5-9 February 2018».

Την Περιφερειακή Διεύθυνση εκπροσώπησαν η κ. Κρυσταλλία Στάικου, Αν. Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και η κ. Σμαρώ Χιονά από το Γραφείο Συντονισμού Προσφύγων της Περιφερειακής Διεύθυνσης.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και πρακτικές στην εκπαίδευση των προσφύγων που υλοποιούνται στις χώρες τους με σκοπό να παραχθούν αμοιβαία μαθησιακά αποτελέσματα που θα αποτυπωθούν σε εγχειρίδιο, με απώτερο στόχο να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη εκπαιδευτικής πολιτικής στις χώρες τους και στην Ευρώπη.

 • IMG-275a384c6a34ab51388453a7f69dea94-V
 • IMG-5e5c858eeddf102f6807ddfff2348e09-V
 • IMG-78fd2ee0302a3b359667ccd9434bde70-V
 • IMG-c7e9b1795a03a31028f29a0c7e8d63a0-V
 • stockholm_4

Simple Image Gallery Extended


 

Ευχαριστήρια επιστολή της Σχολικής Συμβούλου κ. Ψυχογυιού για την υποστήριξη σε επιμόρφωση εκπαιδευτικών, με την υλοποίηση του σεμιναρίου «Χρήσεις, ερμηνείες και αξιοποίηση του χάρτη και της χαρτογραφικής κληρονομιάς στην εκπαιδευτική διαδικασία», το οποίο έλαβε χώρα στις 05 Φεβρουαρίου 2018, 13:00-14:15, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στο σεμινάριο εισηγήτριες ήταν οι κ.κ. Μ. Παζαρλή και Ν. Πλούτογλου, από τα Αρχεία Χαρτογραφικής Κληρονομιάς Θεσσαλονίκης, που είναι και εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2, Xenios Zeus.

Κάντε κλικ εδώ, για να δείτε την ευχαριστήρια επιστολή.


Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Ψυχογυιού Ευαγγελία σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus KA2+, Xenios Zeus και τα Αρχεία Χαρτογραφικής Κληρονομιάς διοργανώνουν σεμινάριο με θέμα «Χρήσεις, ερμηνείες και αξιοποίηση του χάρτη και της χαρτογραφικής κληρονομιάς στην εκπαιδευτική διαδικασία». Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα από τις 13:00 ως τις 16:15, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης (Κολοκοτρώνη 22, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης).


Την Τρίτη 16-01-2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε βιωματική επιμορφωτική συνάντηση για εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε Τάξεις Υποδοχής στα δημοτικά σχολεία της Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Την Ημερίδα διργάνωσαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης (9ης, 12ης, 10ης, 11ης, 13ης, 14ης, 15ης, 16ης, 17ης, 18ης και 22ης Περιφέρειας) με ομιλήτριες τις κ. Ελένη Ξεφτέρη και Θέκλα Μιχάλογλου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενός από τους εταίρους του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, KA2, Xenios Zeus, και συγγραφείς του «Εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά πρόσφυγες».

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο (2/10-1-2018, της Σχολικού Συμβούλου κ. Μυλωνά Ζαφειρούλας) κάντε κλικ εδώ.

 

Συμμετοχή στο Ετήσιο Συνέδριο SIRIUS - the European Policy Network on the Education of Childrenand Young People with a Migrant Background (SIRIUS – Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικής πάνω στην Εκπαίδευση Παιδιών και Νέων με Προσφυγικό Υπόβαθρο), της Ελλάδας με εκπροσώπους την κ. Νεκταρία Παλαιολόγου από την Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την κ. Κρυσταλλία Στάικου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, όπου και έγινε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, KA2, Xenios Zeus.


 

 

Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, KA2, Xenios Zeus, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, 2017 , στο μικρό αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος κινητικότητας Erasmus+, με τίτλο: «Preparing youths for a diverse tomorrow», που υλοποιήθηκε από το Α’ ΚΕΔΔΥ από 3 έως 9 Οκτωβρίου 2017. Σκοπός του προγράμματος ήταν η δημιουργία φιλικών ως προς το "διαφορετικό" περιβαλλόντων, όπου με την προώθηση της κοινωνικής συνοχής οι νέοι δεν θα αποκλείονται και θα συμμετέχουν ως ενεργοί ευρωπαίοι πολίτες.

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο (1478/6-9-2017 του Α’ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης) κάντε κλικ εδώ 


 

Διοργάνωση ημερίδας από τον Σχολικό Σύμβουλο Απόστολο Καρύδα με επιμορφώτριες τις κ. Ελένη Ξεφτέρη και Θέκλα Μιχάλογλου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενός από τους εταίρους του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, KA2, Xenios Zeus, και συγγραφείς του «Εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά πρόσφυγες»

 Παρατίθεται η ανακοίνωση του Σχολικού Συμβούλου.


Σας ενημερώνω ότι πρόκειται να οργανωθεί ΕΚΤΑΚΤΗ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ) ΗΜΕΡΙΔΑ για όλους τους/τις εκπαιδευτικούς (ΠΕ70 & εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων) της 9ης ΠΕ Α/θμιας Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα:

 

«Παιδιά προσφύγων στις τάξεις του πρωινού σχολείου: ιδέες και πρακτικές συνεκπαίδευσης»

 

Η ημερίδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ΤΡΙΤΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥστο 37ο  ΔΣΧ Θεσ/νίκης  (ώρες 2:00 μ.μ. 5:00 μ.μ.).

Επιμορφώτριες στην ημερίδα θα είναι οι εκπαιδευτικοί  κ. Ελένη Ξεφτέρη και Θέκλα Μιχάλογλου (συγγραφείς του «Εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά πρόσφυγες» που παρήχθη στα πλαίσια του Προγράμματος “Xenios Zeus” ).

Η ημερίδα απευθύνεται προαιρετικά σε όλουςτους/τις εκπαιδευτικούς (ΠΕ70 και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων) της 9ηςΠΕ, ακόμα και στην περίπτωση που κάποιοι/ες δεν έχουν παιδιά προσφύγων στις τάξεις τους. Αυτό, γιατί, οι οικογένειες προσφύγων βρίσκονται σε μια κατάσταση διαρκούς κινητικότητας και αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν την επόμενη χρονική περίοδο όλοι οι εκπαιδευτικοί να συμβεί να έχουμε παιδιά προσφύγων στις τάξεις μας. Έχει νόημα, επομένως, να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι/νες  για τη σωστή υποδοχή των παιδιών αυτών στο περιβάλλον του σχολείου και της τάξης.


 

Παρουσίαση στο 4ο Επιστημονικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, KA2, Xenios Zeus.

Παρατίθενται εικόνες με την συμμετοχή στο συνέδριο.

 • FullSizeRender (11)
 • FullSizeRender (2)
 • FullSizeRender (5)
 • FullSizeRender (7)
 • references_synedrio_ss
 • references_synedrio_ss_2
 • references_synedrio_ss_3

Simple Image Gallery Extended


Κάντε κλικ στο σύνδεσμο για την μετάβαση στο πρόγραμμα του Συνεδρίου :

http://www.pess.gr/attachments/article/294/%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%9C%CE%91%20%20%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD%204%CE%BF%CF%85%20%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85%20%CE%A0%CE%95%CE%A3%CE%A3.%20%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CE%BD%CE%B1%209-10%20%CE%94%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85%202017.pdf